Przepis na jabłecznik jest niezwykle prosty i smaczny. Ma tylko jedną wadę - szybko schodzi.
Składniki: 1 kg jabłek (antonówek), 25 dag cukru, 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, olejek cytrynowy lub inny wedle uznania, 4 jajka.
Przygotowanie: Małą tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą, jabłka pokroić w talarki, wyłożyć dno tortownicy. Jaja utrzeć z cukrem, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, olejek. Na koniec wyłożyć ciasto na jabłka. Piec w średnio gorącym piekarniku ok. 1 godz.
Ja piekłam ciasto z antonówek z tego oto drzewka, które w tym roku wyjątkowo obficie owocowało.
Poniżej brzoskwinia, która też miała niezłe plony
No i moja robótka, która cały czas pomału robi się. Niestety, znów było przez parę tygodni tylko praca i praca, więc i robótki przybywa powoli. A może trzeba przewartościować? Może napisać, co za szczęście, że była praca, bo to oznacza, że nie jestem bezrobotna? Może, ale w życiu najlepiej sprawdza się chyba zasada złotego środka - umiar we wszystkim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz